Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200’C (180’C z termoobiegiem). Rozłóż kawałki batatów na dużej, nieprzywierającej blasze. Zmieszaj przyprawy z proszkiem do pieczenia, oprósz bataty, weź dwie łopatki i cierpliwie obtocz bataty w przyprawach. Polej je oliwą i ponownie wszystko wymieszaj, rozkładając bataty pojedynczą warstwą na blasze. Posyp solą i piecz 35-40 minut, aż będą miękkie, a miejscami mocno zrumienione.
- Gdy bataty się pieką, można przygotować relisz i sos. Wymieszaj w misce pokrojone pomidory, gruszkę i jalapeño. Dodaj 2 łyżeczki soku z limonki i sól, a następnie wymieszaj i spróbuj, czy nie trzeba dodać więcej soku, a zwłaszcza soli.
- Żeby zrobić sos, przekrój awokado, usuń pestkę, wybierz miąższ łyżką i przełóż do miski. Dodaj jogurt, kmin, sól, sok z limonki oraz kolendrę i zmiksuj ręcznym blenderem na gładką pastę z zielonymi plamkami. Spróbuj przed podaniem.
- Wyjmij upieczone bataty z piekarnika i wyłącz go. Owiń kukurydziane tortille luźno (ale szczelnie) folią aluminiową i włóż do wygaszonego piekarnika, by się podgrzały.
- Postaw wszystko na stole, podaj podgrzane tortille i schrup w miłym towarzystwie.