• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TACOS Z BATATEM I SOSEM Z AWOKADO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Bataty:

  • bataty – 500 g, pokrojone w wąskie łódki
  • mielony kmin – 1 łyżeczka
  • papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • zwykła oliwa – 2 łyżki
  • sól morska w płatkach – 1 łyżeczka

Relisz pomidorowo-gruszkowy:

  • pomidory – 2 średnie (około 150g), bez pestek, pokrojone w bardzo małą kostkę
  • niedojrzała gruszka – 1 mała (około 125g, obrana, bez gniazda nasiennego, pokrojona w bardzo małą kostkę)
  • świeża jalapeño – 1, bez pestek, pokrojona w kosteczkę
  • limonka – 2-3 łyżeczki soku
  • sól morska w płatkach – ½ łyżeczki

Sos z awokado:

  • miękkie, dojrzałe awokado – 1 niewielkie
  • jogurt naturalny – 125 g , w wersji wegańskiej może być z mleka kokosowego
  • mielony kmin – 1 łyżeczka
  • sól morska w płatkach – ½ łyżeczki
  • limonka – 2 łyżeczki soku
  • kolendra – mały pęczek (około 25 g) z łodyżkami

Do podania:

  • tortille kukurydziane – 6-8
  • sałata lodowa – poszatkowana
  • ogórki konserwowe – pokrojone w kliny

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200’C (180’C z termoobiegiem). Rozłóż kawałki batatów na dużej, nieprzywierającej blasze. Zmieszaj przyprawy z proszkiem do pieczenia, oprósz bataty, weź dwie łopatki i cierpliwie obtocz bataty w przyprawach. Polej je oliwą i ponownie wszystko wymieszaj, rozkładając bataty pojedynczą warstwą na blasze. Posyp solą i piecz 35-40 minut, aż będą miękkie, a miejscami mocno zrumienione.
  2. Gdy bataty się pieką, można przygotować relisz i sos. Wymieszaj w misce pokrojone pomidory, gruszkę i jalapeño. Dodaj 2 łyżeczki soku z limonki i sól, a następnie wymieszaj i spróbuj, czy nie trzeba dodać więcej soku, a zwłaszcza soli.
  3. Żeby zrobić sos, przekrój awokado, usuń pestkę, wybierz miąższ łyżką i przełóż do miski. Dodaj jogurt, kmin, sól, sok z limonki oraz kolendrę i zmiksuj ręcznym blenderem na gładką pastę z zielonymi plamkami. Spróbuj przed podaniem. 
  4. Wyjmij upieczone bataty z piekarnika i wyłącz go. Owiń kukurydziane tortille luźno (ale szczelnie) folią aluminiową i włóż do wygaszonego piekarnika, by się podgrzały. 
  5. Postaw wszystko na stole, podaj podgrzane tortille i schrup w miłym towarzystwie. 
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra