• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TAGLIATELLE BARILLA Z GRZYBAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 350 g Tagliatelle jajecznego
  • 450 g mixu grzybów
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeża natka pietruszki
  • 500 g kiełbasy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów: ostrym nożem usuwamy trzon, a następnie usuwamy ziemię z kapeluszy za pomocą szczoteczki. Kroimy grzyby na cienkie, ale nie za bardzo – plastry. Rozgrzewamy oliwę na patelni z obranym i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gdy oliwa jest gorąca, wrzucamy grzyby i gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty, obracając je często, aż będą miękkie. Odkładamy 1/3 grzybów na bok. Przyprawiamy solą, oprószamy posiekaną natką pietruszki, dodajemy rozdrobnioną dobrze kiełbasę bez skór, gotujemy aż do chwili, gdy kiełbasa będzie miała ładny od przypieczenia kolor.  Gotujemy tagliatelle w dużej ilości osolonej wody. Grzyby wrzucamy do pojemnika od szklanki miksera razem z chochlą lub dwiema wody od gotowania makaronu i niewielką ilością oliwy, mieszamy, aż uzyskamy jednorodną mieszaninę. Przekładamy krem grzybowy na patelnię i ponownie stawiamy na ogniu. Odcedzamy makaron ugotowany al dente, trzymając trochę wody od gotowania na boku i przekładamy na patelnię. Mieszamy krem grzybowy i kiełbasę z tagliatelle przez kilka minut, w razie potrzeby dodając odrobinę wody od gotowania i mieszamy, aż sos dobrze się wymiesza z makaronem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra