DWUKOLOROWY MAKARON DOMOWY, CZYLI TAGLIATELLE CAPRESE
PRZYGOTOWANIE
Sos
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy ząbek czosnku i dodajemy pomidorki datterini Mutti. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Dodajemy bazylię, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia.
Czerwony makaron
Jajka mieszamy z koncentratem pomidorowym i przelewamy do miski z przesianą mąką. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą widelca, a jak składniki się połączą wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni przez ok 10 min, do otrzymania jednolitej i elastycznej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.
Makaron
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą widelca, a jak składniki się połączą wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni przez ok 10 min, do otrzymania jednolitej i elastycznej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.
Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy makaron.
Krem z mozzarelli
W blenderze blendujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę z mlekiem i oliwą do otrzymania kremowej konsystencji.
KOMPOZYCJA DANIA
Tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie. Makaron będzie gotowy jak wypłynie na powierzchnię gotującej się wody. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Dodajemy sos pomidorowy, krem z mozzarelli i doprawiamy bazylią i podsmażoną bułką tartą.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.