• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TAGLIATELLE Z GOTOWANĄ SZYNKĄ, GROSZKIEM I PARMIGIANO REGGIANO CHNP

Tagliatelle z gotowaną szynką, groszkiem i Parmigiano Reggiano ChNP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na makaron

  • 400 g mąki 00
  • 5 jajek

Składniki na sos

  • 400 g świeżego groszku
  • 300 ml wody
  • 2 szalotki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 200 g Prosciutto Cotto ChNP
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka śmietany 36%

Dodatkowo

  • szczypiorek i mięta
  • 20 g sera Parmigiano Reggiano ChNP

TAGLIATELLE Z GOTOWANĄ SZYNKĄ, GROSZKIEM I PARMIGIANO REGGIANO CHNP

PRZYGOTOWANIE MAKARONU

Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Rozrabiamy ciasto za pomocą widelca, następnie za pomocą dłoni, do momentu, uzyskamy jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min. Następnie rozwałkowujemy i zostawiamy do wyschnięcia.

PRZYGOTOWANIE SOSU

Obieramy groszek, myjemy go i gotujemy go w osolonej wodzie.

Ugotowany groszek blendujemy z 200 ml wody z gotowania groszku do uzyskania kremu.

Pokrojoną cebulkę podsmażamy w garnuszku z odrobiną oliwy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej krem z groszku i, jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy 100 ml wody.

W oddzielnym garnuszku na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną szalotkę i  Prosciutto Cotto pokrojone w kostkę, do momentu, aż wszystkie składniki zarumienią się.

Z ciasta wykrawamy tagliatelle i gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy z sosem z groszku i podsmażoną szynką Prosciutto i śmietaną. Całość oprószamy startym serem Parmigiano Reggiano, posiekanym szczypiorkiem i miętą.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra