TAGLIATELLE Z GOTOWANĄ SZYNKĄ, GROSZKIEM I PARMIGIANO REGGIANO CHNP
PRZYGOTOWANIE MAKARONU
Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Rozrabiamy ciasto za pomocą widelca, następnie za pomocą dłoni, do momentu, uzyskamy jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min. Następnie rozwałkowujemy i zostawiamy do wyschnięcia.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Obieramy groszek, myjemy go i gotujemy go w osolonej wodzie.
Ugotowany groszek blendujemy z 200 ml wody z gotowania groszku do uzyskania kremu.
Pokrojoną cebulkę podsmażamy w garnuszku z odrobiną oliwy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej krem z groszku i, jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy 100 ml wody.
W oddzielnym garnuszku na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną szalotkę i Prosciutto Cotto pokrojone w kostkę, do momentu, aż wszystkie składniki zarumienią się.
Z ciasta wykrawamy tagliatelle i gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy z sosem z groszku i podsmażoną szynką Prosciutto i śmietaną. Całość oprószamy startym serem Parmigiano Reggiano, posiekanym szczypiorkiem i miętą.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.