TAGLIATELLE Z GRZYBAMI I GUANCIALE
PRZYGOTOWANIE
Namaczamy borowiki w ciepłej wodzie, a następnie oczyszczamy te świeże. Eliminujemy trzon, a następnie oczyszczamy go wilgotną szmatką (nie płuczemy grzybów w wodzie) i kroimy je w nieco grubsze kawałki. Na patelni smażymy posiekaną szalotkę, cienko pokrojony czosnek, wszystkie pozostałe warzywa wraz z pokrojoną w kostkę pancettą – naszym włoskim boczkiem i odrobiną oliwy z oliwek extra vergine. Dobrze siekamy natkę pietruszki, ale tylko liście.
Gdy pancetta i warzywa będą złotobrązowe dodajemy wszystkie grzyby, odsączone, odciśnięte i pokrojone na małe kawałki, zwiększamy ogień i gdy wszystko zacznie skwierczeć, dodajemy wino. Pozwalamy, aby wino odparowało i zmniejszamy temperaturę. Gotujemy 15-20 minut, w razie potrzeby dodając bulion.
Po ugotowaniu sosu dodajemy sól i pieprz i połowę posiekanej natki pietruszki. W rondelku gotujemy makaron w obfitej, osolonej wodzie, odcedzamy go, gdy tylko wypłynie, i wlewamy na patelnię, dodajemy tarty ser i pozostałą posiekaną natkę pietruszki. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki, czarnym pieprzem, oliwy z oliwek extra vergine.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.