• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TAGLIATELLE Z GRZYBAMI I GUANCIALE

TAGLIATELLE Z GRZYBAMI I GUANCIALE

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 osoby):

  • 400 g świeżego tagliatelle

Sos:

  • 500 g borowików
  • 80 g suszonych borowików
  • 150 g boczku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 80 g sera Parmigiano Reggiano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Do podania:

  • ser Parmigiano Reggiano
  • natka pietruszki / rozmaryn
  • świeży pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

TAGLIATELLE Z GRZYBAMI I GUANCIALE

PRZYGOTOWANIE

Namaczamy borowiki w ciepłej wodzie, a następnie oczyszczamy te świeże. Eliminujemy trzon, a następnie oczyszczamy go wilgotną szmatką (nie płuczemy grzybów w wodzie) i kroimy je w nieco grubsze kawałki. Na patelni smażymy posiekaną szalotkę, cienko pokrojony czosnek, wszystkie pozostałe warzywa wraz z pokrojoną w kostkę pancettą – naszym włoskim boczkiem i odrobiną oliwy z oliwek extra vergine. Dobrze siekamy natkę pietruszki, ale tylko liście.

Gdy pancetta i warzywa będą złotobrązowe dodajemy wszystkie grzyby, odsączone, odciśnięte i pokrojone na małe kawałki, zwiększamy ogień i gdy wszystko zacznie skwierczeć, dodajemy wino. Pozwalamy, aby wino odparowało i zmniejszamy temperaturę. Gotujemy 15-20 minut, w razie potrzeby dodając bulion.

Po ugotowaniu sosu dodajemy sól i pieprz i połowę posiekanej natki pietruszki. W rondelku gotujemy makaron w obfitej, osolonej wodzie, odcedzamy go, gdy tylko wypłynie, i wlewamy na patelnię, dodajemy tarty ser i pozostałą posiekaną natkę pietruszki. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki, czarnym pieprzem, oliwy z oliwek extra vergine.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra