• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TAGLIOLINI Z KREMEM Z MARCHWI I GORGONZOLĄ PICCANTE

TAGLIOLINI Z KREMEM Z MARCHWI I GORGONZOLĄ PICCANTE

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 400 g ręcznie robionego Tagliolini
  • 200 g Gorgonzola Piccante
  • 300 g marchewek
  • 50 g szalotek
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól i pieprz
  • 3 marchewki i kilka listków tymianku - do dekoracji

TAGLIOLINI Z KREMEM Z MARCHWI I GORGONZOLĄ PICCANTE

PRZYGOTOWANIE

Dekoracja

Pokrój marchewki przy pomocy mandoliny i pozostaw do wyschnięcia w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Dodaj tymianek.

Sos

Marchewki obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez kilka minut szalotki pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodaj marchewki i smaż dopóki nie zmiękną. Jeżeli potrzeba, dodaj odrobinę wody lub bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku, ale ostrożnie – pamiętaj, że Gorgonzola ma bardzo intensywny smak.

Makaron

Ugotuj makaron. Marchewki z patelni zmiksuj i dodaj 3/4 Gorgonzoli. Dopraw solą i pieprzem. Całość przełóż do naczynia. Odcedź makaron. Jeżeli będzie za gęsty, odlej szklankę wody z gotowania makaronu i dodaj do sosu.

Makaron podawaj z chipsami z marchewki, posypany pozostałym serem Gorgonzola Piccante.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij2
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij2
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra