TARTA DYNIOWA Z AMARETTI I SOSEM Z CZERWONEGO WINA
PRZYGOTOWANIE
Tarta
Kroimy dynię w kawałki, pieczemy 40 minut w 180st. C. Powinniśmy mieć finalnie około 0,5 kg dyni po upieczeniu. Blendujemy ją i następnie umieszczamy w misce. Oddzielamy teraz białka od żołtek, a białka ubijamy na sztywno. W miseczce łączymy cukier z żółtkami li ubijamy aż do otrzymania jasnego i gładkiego kremu. Ciągle mieszając dodajemy cynamon, śmietankę i powoli całą dynię. Kruszymy amaretti, dodajemy do masy, łącznie z proszkiem do pieczenia i łyżką rumu. Kiedy masa będzie gładka, zaczynamy delikatnie dodawać białka. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy mąką, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 50 minut. Odstawiamy i schładzamy.
Sos
Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy szałwię, lekko obsmażamy. Dodajemy szklankę wina, gotujemy dopóki nie zredukujemy sosu do połowy. Dodajemy cukier, gotujemy jeszcze 2 minuty, następnie filtrujemy. Posypujemy ciasto cukrem pudrem, kroimy kawałek i na małym talerzyku najpierw umieszczając nasz sos winny, na to serwujemy porcje ciasta.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.