• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TARTA DYNIOWA Z AMARETTI I SOSEM Z CZERWONEGO WINA

TARTA DYNIOWA Z AMARETTI I SOSEM Z CZERWONEGO WINA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 200 g mąki 00
  • 150 g amaretti
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • cynamon
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • łyżka rumu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • masło do wysmarowania blachy
  • cukier puder

Sos:

  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 50 g masła
  • 10 liście szałwii
  • łyżka brązowego cukru

TARTA DYNIOWA Z AMARETTI I SOSEM Z CZERWONEGO WINA

PRZYGOTOWANIE

Tarta

Kroimy dynię w kawałki, pieczemy 40 minut w 180st. C. Powinniśmy mieć finalnie około 0,5 kg dyni po upieczeniu. Blendujemy ją i następnie umieszczamy w misce. Oddzielamy teraz białka od żołtek, a białka ubijamy na sztywno. W miseczce łączymy cukier z żółtkami li ubijamy aż do otrzymania jasnego i gładkiego kremu. Ciągle mieszając dodajemy cynamon, śmietankę i powoli całą dynię. Kruszymy amaretti, dodajemy do masy, łącznie z proszkiem do pieczenia i łyżką rumu. Kiedy masa będzie gładka, zaczynamy delikatnie dodawać białka. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy mąką, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 50 minut. Odstawiamy i schładzamy.

Sos

Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy szałwię, lekko obsmażamy. Dodajemy szklankę wina, gotujemy dopóki nie zredukujemy sosu do połowy. Dodajemy cukier, gotujemy jeszcze 2 minuty, następnie filtrujemy. Posypujemy ciasto cukrem pudrem, kroimy kawałek i na małym talerzyku najpierw umieszczając nasz sos winny, na to serwujemy porcje ciasta.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra