• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO

TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 3 średnie jajka
  • 150 ml oleju
  • 200g cukru
  • 350g mąki 00
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 11 g suchych drożdży do pizzy
  • 420 g passaty pomidorowej Mutti
  • 1 szklaneczka Porto

Składniki na farsz:

  • 250 g sera ricotta
  • 100 ml śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • garść liści bazylii

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • słodka papryka
  • kilka liści bazylii

TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

W misce ubijamy jajka z cukrem. W osobnej misce łączymy przesianą przez sitko mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i suche drożdże. Następnie dodajemy je do jajek z cukrem, a na koniec dodajemy olej. Dodajemy passatę pomidorową, porto wyrabiamy ciasto za pomocą trzepaczki.

Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 1 godzinę.

Farsz

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Cukier mieszamy z serem, ubitą śmietaną to otrzymania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy liście bazylii i przekładamy do lodówki.

KOMPOZYCJA DANIA

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jak tylko osiągnie temperaturę pokojową przekrawamy ciasto w poprzek i faszerujemy je kremem z ricotty.

Ciasto przekładamy do lodówki.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem, słodką papryką i liśćmi bazylii.

Polecamy zakup produktów Mutti w sklepie Develey.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra