TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
W misce ubijamy jajka z cukrem. W osobnej misce łączymy przesianą przez sitko mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i suche drożdże. Następnie dodajemy je do jajek z cukrem, a na koniec dodajemy olej. Dodajemy passatę pomidorową, porto wyrabiamy ciasto za pomocą trzepaczki.
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 1 godzinę.
Farsz
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Cukier mieszamy z serem, ubitą śmietaną to otrzymania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy liście bazylii i przekładamy do lodówki.
KOMPOZYCJA DANIA
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jak tylko osiągnie temperaturę pokojową przekrawamy ciasto w poprzek i faszerujemy je kremem z ricotty.
Ciasto przekładamy do lodówki.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem, słodką papryką i liśćmi bazylii.