TARTA Z POMIDORAMI SAN MARZANO I PROVOLONE
Sposób przygotowania:
Ciasto brisée i baza tarty
Wyrabiamy wszystkie składniki szybko, aż do otrzymania gładkiej i jedwabistej masy, którą zawijamy w folię i zostawiamy do odpoczynku na 20 minut w lodówce. Wałkujemy ciasto na oprószonej mąką powierzchni na grubość 5 mm. Przenosimy ciasto do formy. Robimy delikatne nakłucia widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy wnętrze suchymi nasionami roślin strączkowych (np. fasolą) lub ryżem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy ponownie przez 5 minut. Wyciągamy nasze ciasto i chłodzimy je.
Farsz:
Siekamy drobno pomidory odsączone z soku i kładziemy na papierze kuchennym. Cukinie kroimy w plastry używając mandoliny. Kroimy w cienkie plasterki również ser provolone.
W misce mieszamy bułkę tartą ze startym Parmigiano, czosnkiem i posiekaną bazylią oraz łyżką oliwy. Mieszamy wszystko i przekładamy masę na ciasto. Układamy naprzemiennie plastry cukinii, pomidory i sypiemy provolone przykrywając lekko plastry warzyw. Smarujemy powierzchnię tarty oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym 180°C na około 25-30 minut. Tartę spożywamy ciepłą.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.