• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TARTA Z POMIDORAMI SAN MARZANO I PROVOLONE

TARTA Z POMIDORAMI SAN MARZANO I PROVOLONE

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto brisée:

  • 200 g mąki 00
  • 100 g zimnego masła z lodówki
  • 50 g lodowatej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 puszka pomidorów San Marzano Mutti
  • 2 średnie cukinie
  • 150 g sera provolone
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego sera parmigiano reggiano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bukiecik bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

TARTA Z POMIDORAMI SAN MARZANO I PROVOLONE

Sposób przygotowania:

Ciasto brisée i baza tarty

Wyrabiamy wszystkie składniki szybko, aż do otrzymania gładkiej i jedwabistej  masy, którą zawijamy w folię i zostawiamy do odpoczynku na 20 minut w lodówce. Wałkujemy ciasto na oprószonej mąką powierzchni na grubość 5 mm. Przenosimy ciasto do formy. Robimy delikatne nakłucia widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy wnętrze suchymi nasionami roślin strączkowych (np. fasolą) lub ryżem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy ponownie przez 5 minut. Wyciągamy nasze ciasto i chłodzimy je.

Farsz:

Siekamy drobno pomidory odsączone z soku i kładziemy na papierze kuchennym. Cukinie kroimy w plastry używając mandoliny. Kroimy w cienkie plasterki również ser provolone.
W misce mieszamy bułkę tartą ze startym Parmigiano, czosnkiem i posiekaną bazylią oraz łyżką oliwy. Mieszamy wszystko i przekładamy masę na ciasto. Układamy naprzemiennie plastry cukinii, pomidory i sypiemy provolone przykrywając lekko plastry warzyw. Smarujemy powierzchnię tarty oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym 180°C na około 25-30 minut. Tartę spożywamy ciepłą.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra