TARTA Z POMIDORÓW PELATI, CUKINII I SERA PROVOLONE CHNP
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
W misce za pomocą opuszków palców łączymy masło z mąką i solą. Jak tylko składniki się połączą dodajemy jajka i wodę i kontynuujemy wyrabiane do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Następnie z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie na grubość ok 5 mm.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Na wierzch wykładamy kawałek papieru do pieczenia, tak aby zakrył całe ciasto i wysypujemy na nim ryż lub suszone warzywa strączkowe. Ciasto przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i obciążenie z wierzchu i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
Farsz
Pomidorki kroimy i osuszamy kawałkiem ręcznika papierowego. Cukinie kroimy w plasterki. Provolone również kroimy w cienkie plasterki.
W misce łączymy bułkę tartą z tartym serem Parmigiano Reggiano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią i łyżką oliwy. Dokładnie mieszamy i łączymy z cukinią, pomidorkami i serem Provolone, tak aby podczas pieczenia składniki przeszły swoim smakiem. Farsz wykładamy na upieczoną tarte przekładając na zmianę cukinię, pomidory i ser Provolone, tak aby powstała spirala. Całość doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.
Tartę pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 25-30 min.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.