• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TARTA Z POMIDORÓW PELATI, CUKINII I SERA PROVOLONE CHNP

TARTA Z POMIDORÓW PELATI, CUKINII I SERA PROVOLONE CHNP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki 00
  • 5 g soli
  • 90 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 20 g wody

Składniki na farsz:

  • 5 pomidorów pelati Mutti
  • 2 cukinie
  • 150 g sera Provolone ChNP
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

TARTA Z POMIDORÓW PELATI, CUKINII I SERA PROVOLONE CHNP

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

W misce za pomocą opuszków palców łączymy masło z mąką i solą. Jak tylko składniki się połączą dodajemy jajka i wodę i kontynuujemy wyrabiane do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Następnie z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie na grubość ok 5 mm.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Na wierzch wykładamy kawałek papieru do pieczenia, tak aby zakrył całe ciasto i wysypujemy na nim ryż lub suszone warzywa strączkowe. Ciasto przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i obciążenie z wierzchu i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z pieca i studzimy.

Farsz

Pomidorki kroimy i osuszamy kawałkiem ręcznika papierowego. Cukinie kroimy w plasterki. Provolone również kroimy w cienkie plasterki.

W misce łączymy bułkę tartą z tartym serem Parmigiano Reggiano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią i łyżką oliwy. Dokładnie mieszamy i łączymy z cukinią, pomidorkami i serem Provolone, tak aby podczas pieczenia składniki przeszły swoim smakiem. Farsz wykładamy na upieczoną tarte przekładając na zmianę cukinię, pomidory i ser Provolone, tak aby powstała spirala. Całość doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.

Tartę pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 25-30 min.

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra