Sposób przygotowania:
Podsmażamy szparagi na patelni z łyżką masła, soli i pieprzu, zachowując ich chrupkość. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, dodajemy ser Provolone, starty Parmigiano Reggiano, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystko, aż uzyskamy gładki krem.
Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego i wykładamy nim blachę o średnicy 22-24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta odkładamy do dekoracji. Umieszczamy szparagi w cieście promieniście, następnie polewamy kremem przygotowanym wcześniej i na śmietanie formujemy zwijając w róże plastry szynki, które włożymy w krem.
Z resztek ciasta francuskiego robimy dekorację, które posmarujemy jajkiem. Pieczemy tartę w rozgrzanym piekarniku (temperatura 200 ° C) przez ok. 25 minut.