• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
tarta ze szparagami przepis

TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I SZYNKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 osoby:

  • 150 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g zielonych szparagów
  • 100 g szynki Prosciutto (cotto arrosto)
  • 150 g sera Provolone
  • 100 g śmietanki do gotowania
  • 30 g sera Grana Padano
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka + 1 do posmarowania
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Podsmażamy szparagi na patelni z łyżką masła, soli i pieprzu, zachowując ich chrupkość. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, dodajemy ser Provolone, starty Parmigiano Reggiano, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystko, aż uzyskamy gładki krem.

Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego i wykładamy nim blachę o średnicy 22-24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta odkładamy do dekoracji. Umieszczamy szparagi w cieście promieniście, następnie polewamy kremem przygotowanym wcześniej i na śmietanie formujemy zwijając w róże plastry szynki, które włożymy w krem.

Z resztek ciasta francuskiego robimy dekorację, które posmarujemy jajkiem. Pieczemy tartę w rozgrzanym piekarniku (temperatura 200 ° C) przez ok. 25 minut.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra