TARTA ZE SZPINAKIEM, PARMIGIANO REGGIANO CHNP I BOCZKIEM
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy przesianą mąkę z solą, dodajemy masło i smalec. Zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy zimne mleko i kontynuujemy wyrabianie do otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleiste. Po wyrobieniu, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut..
Na dużą rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę i pokrojony na pół czosnek, podsmażamy i dodajemy cienko pokrojony boczek. Czosnek zdejmujemy z patelni. W międzyczasie myjemy i rwiemy szpinak.
Szpinak wrzucamy do garnka z wrzącą wodą na 10 minut, aż straci objętość. Następnie odsączamy go.
Cienko kroimy i mieszamy z podsmażonym boczkiem, odstawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy tarty ser Parmigiano, jajko, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyciągamy z lodówki ciasto. Dzielimy na 2 części. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy 1 część ciasta na placek o średnicy 30 cm. Na środek kładziemy farsz, przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta o średnicy 30 cm, zamykamy brzegi i widelcem nakłuwamy, aby para podczas pieczenia mogła uciec. Całość skrapiamy oliwą.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st C bez termoobiegu ok 40 min.
Serwujemy cieple, ale nie gorące.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.