• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Tarta ze szpinakiem, Parmigiano Reggiano ChNP i boczkiem

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 70 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g masła
  • 15 g smalcu
  • 150 g zimnego mleka

Nadzienie:

  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g boczku
  • 1 kg szpinaku
  • 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 2 łyżki cienko pokrojonej pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

TARTA ZE SZPINAKIEM, PARMIGIANO REGGIANO CHNP I BOCZKIEM

PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy przesianą mąkę z solą, dodajemy masło i smalec. Zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy zimne mleko i kontynuujemy wyrabianie do otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleiste. Po wyrobieniu, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut..

Na dużą rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę i pokrojony na pół czosnek, podsmażamy i dodajemy cienko pokrojony boczek. Czosnek zdejmujemy z patelni. W międzyczasie myjemy i rwiemy szpinak.

Szpinak wrzucamy do garnka z wrzącą wodą na 10 minut, aż straci objętość. Następnie odsączamy go.

Cienko kroimy i mieszamy z podsmażonym boczkiem, odstawiamy do ostygnięcia.

Dodajemy tarty ser Parmigiano, jajko, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wyciągamy z lodówki ciasto. Dzielimy na 2 części. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy 1 część ciasta na placek o średnicy 30 cm. Na środek kładziemy farsz, przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta o średnicy 30 cm, zamykamy brzegi i widelcem nakłuwamy, aby para podczas pieczenia mogła uciec. Całość skrapiamy oliwą.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st C bez termoobiegu ok 40 min.

Serwujemy cieple, ale nie gorące.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra