TARTA ZIEMNIACZANA Z SEREM TALEGGIO DOP
PRZYGOTOWANIE
Blendujemy mąkę z masłem aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy tyle lodowatej wody, ile jest potrzebne, aby ciasto było gładkie i jednolite. Owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, 25 minut w osolonej wodzie (na zimno). Jedną tortownicę smarujemy oliwą z oliwek i wałkujemy połowę ilości zrobionego ciasta. Pieczemy „na ślepo”, czyli obciążamy ciecierzycą lub ryżem, 20 minut w 160 st. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy nasze ziemniaki, krojąc je w plastry 0,5 cm. Układamy jedną warstwę ziemniaków, doprawiamy solą, pieprzem i robimy teraz warstwę z liści bazylii, aż pokryjemy całość. Na to dodajemy pokruszony ser taleggio (lub w plasterkach). Pieczemy 15 minut w 180 st. z termoobiegiem. Przed serwowaniem chłodzimy i serwujemy przyprawiając jeszcze solą oraz pieprzem i dając dodatkowo bazylię. Na końcu skrapiamy oliwą z oliwek.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.