• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TARTA ZIEMNIACZANA Z SEREM TALEGGIO DOP

TARTA ZIEMNIACZANA Z SEREM TALEGGIO DOP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g sera Taleggio DOP Nuova Castelli
  • 500 g mąki 00
  • lodowata woda – ile potrzeba
  • 350 g ziemniaków
  • 250 g masła (zimnego)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • 30 g świeżej bazylii

TARTA ZIEMNIACZANA Z SEREM TALEGGIO DOP

PRZYGOTOWANIE

Blendujemy mąkę z masłem aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy tyle lodowatej wody, ile jest potrzebne, aby ciasto było gładkie i jednolite. Owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, 25 minut w osolonej wodzie (na zimno). Jedną tortownicę smarujemy oliwą z oliwek i wałkujemy połowę ilości zrobionego ciasta. Pieczemy „na ślepo”, czyli obciążamy ciecierzycą lub ryżem, 20 minut w 160 st. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy nasze ziemniaki, krojąc je w plastry 0,5 cm. Układamy jedną warstwę ziemniaków, doprawiamy solą, pieprzem i robimy teraz warstwę z liści bazylii, aż pokryjemy całość. Na to dodajemy pokruszony ser taleggio (lub w plasterkach). Pieczemy 15 minut w 180 st. z termoobiegiem. Przed serwowaniem chłodzimy i serwujemy przyprawiając jeszcze solą oraz pieprzem i dając dodatkowo bazylię. Na końcu skrapiamy oliwą z oliwek.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra