• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TARTALETKI ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Kruche ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g niesolonego masła pokrojonego w małe kostki
  • 3–4 łyżki zimnej wody

Krem do ciastek

  • 300 ml półtłustego mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka (jaj wiejskich)
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g cukru pudru

Dekoracja

  • mieszane owoce do wyboru (truskawki, jagody, winogrona, etc.)

CIASTO

Przesiać mąkę do dużej miski, dodać rozdrobnione zimne masło.
Rękami zagnieść masło z mąką, do uzyskania sypkiej konsystencji. Należy pracować szybko, żeby ciasto się nie rozgrzało.
Powoli dodać do ciasta wodę i siekać zimnym nożem, aż zacznie się tworzyć jednolita masa. Można dodać więcej wody, gdyby ciasto było zbyt suche.
Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować wałkiem.

KREM DO CIASTEK

Zagrzać mleko w małym rondelku (aż zacznie parować).
W dużej misce ubić żółtka z cukrem na gładką masę, a następnie dodać mąkę i wymieszać. Powoli dodać do masy ciepłe mleko, ciągle mieszając.

Przelać masę do rondelka, zagotować, stale ubijając, aż masa zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).

Wyłożyć ciasto do małych foremek na tartę, nakłuć podstawę widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut, żeby powstała podstawa z ciasta (aby nadać ciastu kształt foremki do wypełnienia, należy obciążyć je obciążnikami).
Usunąć obciążniki i papier, piec jeszcze przez 12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Po upieczeniu wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

PODANIE 

Wypełnić podstawę ciastek kremem, wygładzić powierzchnię łyżką.
Na kremie ułożyć owoce i podawać.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra