• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TEKSAŃSKI CHEESEBURGER Z JALAPENO

TEKSAŃSKI CHEESEBURGER Z JALAPENO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 plasterki bekonu
  • 150 g konserwowanej papryczki jalapeño
  • 600 g mielonego mięsa wołowego o 20% zawartości tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól
  • olej ryżowy
  • 1 pomidor krojony w plastry
  • sałata lodowa
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
  • 8 plasterków sera cheddar
  • 4 bułki do burgera

TEKSAŃSKI CHEESEBURGER Z JALAPENO

Polecamy mięso ze sklepu Taste Store.

PRZYGOTOWANIE

Na dużej patelni, na średnim ogniu smażymy bekon do momentu, aż stanie się chrupki. Zdejmujemy go z patelni i odsączamy z niego tłuszcz kładąc go na kawałku ręcznika papierowego. Kroimy w kawałeczki o wielkości ok 2 cm.

Połowę jalapeño kroimy cienko za pomocą noża. W dużej misce mieszamy mięso, jalapeño, czosnek, sól i pieprz. Formujemy burgery o grubości ok 2,5 cm, pamiętając aby nie rozrabiać mięsa zbyt długo. Używając łyżki robimy na środku burgera małe wgłębienie, po to aby równo się usmażył. Smażymy go na lekko naoliwionej patelni przez ok 4 min z jednej strony i przez ok 3 min z drugiej. W ostatniej minucie smażenia kładziemy na burgera 2 plastry sera i  pozostawiamy do rozpuszczenia się. 

Tostujemy bułki.

Na spód bułki kładziemy sałatę, potem pomidor, doprawiamy solą i pieprzem, następnie kładziemy usmażonego burgera, jalapeño, bekon, plaster cebuli i znowu doprawiamy solą pieprzem.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra