• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TERRINA Z PIERSI Z INDYKA Z PANCETTĄ I SUSZONYMI MORELAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 120 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 cytryna
  • gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1 anyż
  • 1 laska cynamonu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Indyka kroimy w kostkę. Solimy, doprawiamy pieprzem i mieszamy w misce z cynamonem anyżem, oliwą, białym winem, sokiem z cytryny, cienko pokrojonymi morelami, rozmarynem i liśćmi laurowymi. Miskę przykrywamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 30 min.

Formie o pojemności 1 l wkładamy zwilżonym papierem do pieczenia aby zakrył całą brytfankę. Na dnie wykładany pokruszone orzechy laskowe.

Indyka wyciągamy z lodówki. Wyjmujemy anyż, liście laurowe, rozmaryn, cynamon i przekładamy do formy połowę indyka. Na wierzch układamy plastry boczku i ponownie wykładamy indyka oraz kolejną warstwę boczku.  Na koniec dodajemy masło. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku w kąpieli wodnej przez 1 godzinę.

Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 min, tak aby boczek stał się chrupiący.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra