Sposób przygotowania:
Myjemy pory, kroimy wzdłuż na 2 części, smażymy je na patelni z odrobiną soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a gdy tylko nabierają koloru, wlewamy Marsalę i dodajemy miodu. Gotujemy na małym ogniu dopóki nie zaczynają bąbelkować, wyciągamy pory i odstawiamy sos na bok. Bierzemy formę do plum cake (podłużną – 25 cm), smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ser gorgonzola kroimy w plasterki o gr. 5 mm i pokrywamy dno formy oraz boki. Połowę ilości porów kładziemy na gorgonzolę, a w oddzielnej miseczce mieszamy mascarpone z ricottą, dodajemy trochę masy na pory i pokrywamy następną warstwą gorgonzoli. Szpinak obsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Robimy z niego kolejną warstwę przekładając go do formy. Potem znów pozostałą ilość porów, kolejną warstwę z sera mascarpone i przykrywamy gorgonzolą. Obwijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Serwujemy terrinę polaną sosem przygotowanym na początku. Serwujemy z grzanką.