• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TERRINA Z SEREM GORGONZOLA PICCANTE ChNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g sera gorgonzola piccante
  • 150 g sera mascarpone
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g wina Marsala
  • 5 małych porów
  • 50 g miodu gryczanego
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • cytryna
  • ewentualnie – kromki wiejskiego chleba do grzanek

Sposób przygotowania:

Myjemy pory, kroimy wzdłuż na 2 części, smażymy je na patelni z odrobiną soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a gdy tylko nabierają koloru, wlewamy Marsalę i dodajemy miodu. Gotujemy na małym ogniu dopóki nie zaczynają bąbelkować, wyciągamy pory i odstawiamy sos na bok. Bierzemy formę do plum cake (podłużną – 25 cm), smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ser gorgonzola kroimy w plasterki o gr. 5 mm i pokrywamy dno formy oraz boki. Połowę ilości porów kładziemy na gorgonzolę, a w oddzielnej miseczce mieszamy mascarpone z ricottą, dodajemy trochę masy na pory i pokrywamy następną warstwą gorgonzoli. Szpinak obsmażamy na patelni  z odrobiną oliwy, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Robimy z niego kolejną warstwę przekładając go do formy. Potem znów pozostałą ilość porów, kolejną warstwę z sera mascarpone i przykrywamy gorgonzolą. Obwijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Serwujemy terrinę polaną sosem przygotowanym na początku. Serwujemy z grzanką.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra