PRZYGOTOWANIE
Dokładnie oczyszczamy anchois, odkrajamy główki, płetwy i ogony. Opłukujemy je w wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego.
Obieramy ziemniaki i kroimy je w kawałeczki. Kroimy pomidorki w podobne kawałeczki. Siekamy czosnek i pietruszkę.
Blaszkę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Układamy pierwszą warstwę z ziemniaków, dodajemy czosnek i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Następnie wykładamy anchois, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, skrapiamy to oliwą i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na to warstwę pokrojonych pomidorów i ziemniaków. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 30 min.
Przed podaniem, zostawiamy do ostygnięcia.