• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TIMBALLO Z ZIEMNIAKÓW I KREMEM Z GROSZKU

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 350 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 50 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 50 g mleka
  • 50 g sera Pecorino Romano ChNP
  • sól i pieprz
  • masło do formy
  • mąka ryżowa
  • 1 por

Krem z groszku:

  • 300 g groszku
  • 1 ziemniak
  • ½ pora
  • 500 g wywaru warzywnego
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Dodatkowo:

  • ocet balsamiczny
  • słodka papryka

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki myjemy i gotujemy przez ok. 30 min w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące ziemniaki obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone ziemniaki mieszamy z tartym serem Parmigiano Reggiano, mlekiem i jajkami. Odstawiamy.

Pora bardzo cienko kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą, solą i pieprzem, aż się zarumieni.

Małe foremki natłuszczamy masłem, oprószamy mąką, a do środka wkładamy masę ziemniaczaną. Na wierzch układamy łyżeczkę podsmażonych porów i oprószamy tartym serem Pecorino Romano.

Foremki przekładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy przez 35 min w kąpieli wodnej.

Krem z groszku:

W międzyczasie pora kroimy cienko i podsmażamy na patelni z oliwą przez kilka minut, aż straci swoją jędrność. Następnie dodajemy groszek, cienko pokrojonego ziemniaka, dodajemy ciepły wywar warzywny i gotujemy całość przez ok 30 min. Po upływie tego czasu zawartość patelni przekładamy do kielicha blendera i blendujemy z dodatkiem soli i pieprzu do uzyskania jednolitego kremu.

Z piekarnika wyciągamy upieczone timballo. Na talerzu rozprowadzamy krem z groszu, a na wierzch wykładamy timballo.

Całość dekorujemy odrobiną octu balsamicznego lub słodką papryką.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra