KLASYCZNE TIRAMISU
Sposób przygotowania
Savoiardi (biszkopty):
Ubijamy żółtka z połową cukru, aż uzyskamy piankowatą konsystencję, ale nadal trochę ziarnistą. Ubijamy następnie białka na sztywno, dodając drugą połowę cukru mieszając, aby zapobiec utracie konsystencji.
Dodajemy żółtka do białek, mieszając od dołu do góry, aby nie naruszyć zbytnio struktury białka, a następnie za pomocą sitka o wąskiej siatce powoli przesiewamy mąkę, kontynuując mieszanie; dodajemy także sok z cytryny.
Dalej mieszamy w wolnym tempie do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą.
Jeśli używamy rękawa cukierniczego z dyszą 1-2cm zakładamy ją i wlewamy mieszaninę do torebki, rozprowadzamy na blasze do pieczenia pokrytej nieprzywierającym papierem, o długości około 4 cm.
Jeśli używamy do tego łyżki, robimy to samo, biorąc łyżkę ciasta na raz i uważając, aby nie dopuścić do spłynięcia masy ze wszystkich stron podczas nakładania.
Nasze savoiardi posypujemy granulowanym cukrem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut lub przynajmniej do momentu, aż zewnętrzna ich część będzie lekko złocista, ale nie „spuchną”. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, w razie potrzeby wyjmujemy savoiardi za pomocą małej szpatułki i pozwalamy im ostygnąć w środku.
Krem
Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy ser mascarpone i nasiona ze strąka wanilii.
Ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do mieszanki. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki.
Kompozycja deseru
Savoiardi namaczamy w kawie i amaretto. Przekładamy każde na przemian z kremem.
Chowamy nasze tiramisu do lodówki, a przed podaniem posypujemy płatkami czekoladowymi na ostatnią warstwę śmietany, a na koniec posypujemy migdałami i gorzkim kakao. Gotowe!
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.