• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
tiramisu

KLASYCZNE TIRAMISU

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na około 30 savoiardi:

  • 4 jajka L
  • 250 g cukru
  • 120 g mąki
  • sok z 1,5 cytryny
  • drobnoziarnisty cukier

Krem:

  • 250 ml świeżej śmietanki
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • laska wanilii

Kompozycja deseru:

  • 10 filiżanek kawy
  • likier amaretto

Do serwowania:

  • gorzkie kakao
  • garść prażonych migdałów
  • gorzka czekolada w płatkach

KLASYCZNE TIRAMISU

Sposób przygotowania 

Savoiardi (biszkopty):

Ubijamy żółtka z połową cukru, aż uzyskamy piankowatą konsystencję, ale nadal trochę ziarnistą. Ubijamy następnie białka na sztywno, dodając drugą połowę cukru mieszając, aby zapobiec utracie konsystencji.

Dodajemy żółtka do białek, mieszając od dołu do góry, aby nie naruszyć zbytnio struktury białka, a następnie za pomocą sitka o wąskiej siatce powoli przesiewamy mąkę, kontynuując  mieszanie; dodajemy także sok z cytryny.

Dalej mieszamy w wolnym tempie do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. 

Jeśli używamy rękawa cukierniczego z dyszą 1-2cm zakładamy ją i wlewamy mieszaninę do torebki, rozprowadzamy na blasze do pieczenia pokrytej nieprzywierającym papierem, o długości około 4 cm.

Jeśli używamy do tego łyżki, robimy to samo, biorąc łyżkę ciasta na raz i uważając, aby nie dopuścić do spłynięcia  masy ze wszystkich stron podczas nakładania. 

Nasze savoiardi posypujemy granulowanym cukrem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut lub przynajmniej do momentu, aż zewnętrzna ich część będzie lekko złocista, ale nie „spuchną”. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, w razie potrzeby wyjmujemy savoiardi za pomocą małej szpatułki i pozwalamy im ostygnąć w środku.

Krem

Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy ser mascarpone i nasiona ze strąka wanilii.

Ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do mieszanki. Tak przygotowany krem wstawiamy ​​do lodówki.

Kompozycja deseru

Savoiardi namaczamy w kawie i amaretto. Przekładamy każde na przemian z kremem. 

Chowamy nasze tiramisu do lodówki, a przed podaniem posypujemy płatkami czekoladowymi na ostatnią warstwę śmietany, a na koniec posypujemy migdałami i gorzkim kakao. Gotowe!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra