TOMAHAWK WIEPRZOWY Z SOSEM NA BAZIE RUMU, POMARAŃCZY I MUSZTARDY PODANY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI
PRZYGOTOWANIE
Mięso
Zaczynamy od pokrojenia mięsa na odpowiednią grubość, chyba że kupiliśmy gotowe steki, to tylko osuszamy je ręcznikiem papierowym. Przed smażeniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki lub po zakupie wyłożyć na blat i nie mrozić.
Steki smażymy przez 7 minut z każdej strony. Podnosimy temperaturę, dodajemy rum i odparowujemy alkohol.
Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i układamy na blasze do pieczenia, a następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy steka, wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy ziarna pieprzu, musztardę w proszku i podgotowujemy na lekkim ogniu. Jeżeli sos będzie za rzadki możemy dodać łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
Ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z zimną wodą i solą.
W osobnej misce łączymy bułkę tartą, tarty ser Parmigiano Reggiano, liście tymianku, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Odsączamy ziemniaki i osuszamy kawałkiem ręcznika papierowego. Następnie przekładamy je do miski z panierką i mieszamy tak, aby obtoczyć nią ziemniaki z każdej strony.
Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczonym oliwą, a następnie oblewamy je 3 łyżkami oliwy. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40 min obracając je od czasu do czasu, dzięki czemu będą równomiernie wypieczone.