• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TOMAHAWK WIEPRZOWY Z SOSEM NA BAZIE RUMU

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Mięso:

  • 2 steki wieprzowe Tomahawk
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sos:

  • 2 pomarańcze
  • 1 kieliszek rumu
  • Sól i czarny pieprz w ziarnach
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Ziemniaki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 3 gałązki świeżego tymianku

TOMAHAWK WIEPRZOWY Z SOSEM NA BAZIE RUMU, POMARAŃCZY I MUSZTARDY PODANY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

PRZYGOTOWANIE

Mięso

Zaczynamy od pokrojenia mięsa na odpowiednią grubość, chyba że kupiliśmy gotowe steki, to tylko osuszamy je ręcznikiem papierowym. Przed smażeniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki lub po zakupie wyłożyć na blat i nie mrozić.

Steki smażymy przez 7 minut z każdej strony. Podnosimy temperaturę, dodajemy rum i odparowujemy alkohol.  

Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i układamy na blasze do pieczenia, a następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. 

Sos

Na patelnię, na której smażyliśmy steka, wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy ziarna pieprzu, musztardę w proszku i podgotowujemy na lekkim ogniu. Jeżeli sos będzie za rzadki możemy dodać łyżeczkę skrobi kukurydzianej.

Ziemniaki

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z zimną wodą i solą. 

W osobnej misce łączymy bułkę tartą, tarty ser Parmigiano Reggiano, liście tymianku, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Odsączamy ziemniaki i osuszamy kawałkiem ręcznika papierowego. Następnie przekładamy je do miski z panierką i mieszamy tak, aby obtoczyć nią ziemniaki z każdej strony. 

Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczonym oliwą, a następnie oblewamy je 3 łyżkami oliwy. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40 min obracając je od czasu do czasu, dzięki czemu będą równomiernie wypieczone.  

Udostępnij
Przypnij2
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij2
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra