Ziemniaki wkładamy do zimnej, osolonej wody. Włączamy funkcję BOOSTER, by zagotować wodę i gotujemy ziemniaki aż zmiękną.
Wysypujemy warstwę bułki tartej w foremce. Używamy jednego świeżego jajka robiąc w usypanej bułce „krater” i w każdej z dziur delikatnie układamy żółtko oddzielone od białka. Następnie przykrywamy warstwą bułki tartej i odstawiamy na 10 minut.
Cukinię kroimy w cienkie plastry i smażymy przez 5 minut na mocnym ogniu na patelni z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i miętą. Odstawiamy.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, sól, pieprz i masło. Podgrzewamy mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Zioła siekamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Za pomocą okrągłej foremki przygotowujemy „torcik” układając na spodzie cukinię, następnie masę ziemniaczaną. Olej ryżowy rozgrzewamy do 180 stopni, smażymy jajka przez dwie minuty. Na każdym torciku układamy jedno usmażone żółtko. Podajemy z prostą sałatką skropioną oliwą Monini DOP.