• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TORCIK Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z GĘSIM JAJEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 6 żółtek
  • 400 g bułki tartej
  • Olej ryżowy do smażenia Monini
  • 300 g ziemniaków
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g mleka
  • Oliwa Monini D.O.P
  • 1 cytryna
  • 200 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeża mięta, szałwia, bazylia i pietruszka

Ziemniaki wkładamy do zimnej, osolonej wody. Włączamy funkcję BOOSTER, by zagotować wodę i gotujemy ziemniaki aż zmiękną.
Wysypujemy warstwę bułki tartej w foremce. Używamy jednego świeżego jajka robiąc w usypanej bułce „krater” i w każdej z dziur delikatnie układamy żółtko oddzielone od białka. Następnie przykrywamy warstwą bułki tartej i odstawiamy na 10 minut.

Cukinię kroimy w cienkie plastry i smażymy przez 5 minut na mocnym ogniu na patelni z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i miętą. Odstawiamy.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, sól, pieprz i masło. Podgrzewamy mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Zioła siekamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Za pomocą okrągłej foremki przygotowujemy „torcik” układając na spodzie cukinię, następnie masę ziemniaczaną. Olej ryżowy rozgrzewamy do 180 stopni, smażymy jajka przez dwie minuty. Na każdym torciku układamy jedno usmażone żółtko. Podajemy z prostą sałatką skropioną oliwą Monini DOP.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra