• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu Arborio
  • 1 l świeżego tłustego mleka
  • 150 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
  • 3 jajka
  • sól
  • 50 g białej czekolady do dekoracji

TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotowujemy ryż z mlekiem ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec gotowania dodajemy cukier i rodzynki, dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i studzimy. Jak tylko ryż wystygnie dodajemy żółtka, jedno po drugim i mieszamy.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ryżem, łyżka po łyżce. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji ryż przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do pieczenia o średnicy 24cm, a następnie do lodówki na 30 min.

Po upływie tego czasu ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok. 45 min.

Upieczone ciasto studzimy. Wyjmujemy z formy, a przed podaniem dekorujemy płatkami białej czekolady.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra