TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
PRZYGOTOWANIE
W garnku zagotowujemy ryż z mlekiem ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec gotowania dodajemy cukier i rodzynki, dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i studzimy. Jak tylko ryż wystygnie dodajemy żółtka, jedno po drugim i mieszamy.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ryżem, łyżka po łyżce. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji ryż przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do pieczenia o średnicy 24cm, a następnie do lodówki na 30 min.
Po upływie tego czasu ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok. 45 min.
Upieczone ciasto studzimy. Wyjmujemy z formy, a przed podaniem dekorujemy płatkami białej czekolady.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.