TORTA CAPRESE, CZYLI TRADYCYJNE CIASTO CZEKOLADOWE Z WYSPY CAPRI
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od uprażenia obranych migdałów: układamy je na blasze do pieczenia i prażymy przez około 10 minut w rozgrzanym do 200 st C piekarniku, do momentu, aż się zarumienią. Następnie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia.
Wystudzone migdały siekamy tak aby otrzymać granulki, a nie drobno posiekany proszek. Następnie siekamy nożem również czekoladę i przekładamy do metalowej miski.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Alternatywnie możemy rozpuścić czekoladę w mikrofali. Roztopioną czekoladę przelewamy do drugiej miski i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek do dwóch misek. W mikserze wyrabiamy masło z cukrem, do otrzymania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie stopniowo dodajemy czekoladę i kontynuujemy ubijanie do otrzymania jednolitej masy.
Następnie białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do masy z czekoladą razem z migdałami. Delikatnie mieszamy od dołu do góry do otrzymania jednolitej konsystencji.
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i szpatułką wyrównujemy całą powierzchnię. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 st C piekarniku przez 70 minut. Możemy dostosowywać moc piekarnika i w razie potrzeby skrócić czas pieczenia lub też przykryć arkuszem papieru aluminiowego, jeśli powierzchnia szybko staje się zbyt ciemna. Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć.
Przed podaniem powierzchnię ciasta oprószamy cukrem pudrem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.