• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TORTA CAPRESE, CZYLI TRADYCYJNE CIASTO CZEKOLADOWE Z WYSPY CAPRI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na (formę 24 cm):

  • 200 g obranych migdałów
  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g gorzkiej czekolady Lindt
  • 180 g cukru
  • 225 g średnich jaj

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania

Zaczynamy od uprażenia obranych migdałów: układamy je na blasze do pieczenia i prażymy przez około 10  minut w rozgrzanym piekarniku statycznym w temperaturze 200°C. Kiedy będą złote, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia, zanim wrzucimy je do miksera. Następnie siekamy migdały, w taki sposób, by otrzymać granulki, a nie drobno posiekany proszek. Siekamy nożem także czekoladę i przekładamy do metalowej miski.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu.  Możemy też rozpuścić czekoladę w mikrofalówce przez kilka minut, ale uważajmy, by jej nie przypalić. Po stopieniu przenosimy czekoladę do innej miski i odczekamy, aż ostygnie, czasami mieszając.  W tym punkcie oddzielamy żółtka od białek w dwie różne miseczki, następnie umieszczamy masło (o temperaturze pokojowej) w mikserze planetarnym, wyposażonym w trzepaczkę lub używamy miksera elektrycznego i dodajemy połowę cukru.

Mieszamy aż do otrzymania kremowej i pienistej konsystencji. Wtedy wrzucamy żółtka, jedno po drugim, a przed dodawaniem kolejnego upewniamy się, że poprzednie zostało idealnie wkomponowane w masę.  Dodajemy też stopioną czekoladę i kontynuujemy ubijanie aż do chwili, kiedy otrzymamy jednolitą masę.

Następnie wlewamy białka do innej miski miksera planetarnego razem z cukrem (możemy też użyć tej samej miski, ale bardzo dobrze umytej); ubijamy do sztywności. Gdy białka zostaną ubite, wkładamy je do mieszanki czekolady i migdałów, dodając je stopniowo i mieszając bardzo delikatnie od dołu do góry tak, aby nie uszkodzić struktury.

Kiedy mieszanina będzie już jednolita, przekładamy ją do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i szpatułką wyrównujemy całą powierzchnię. Teraz możemy już piec nasze ciasto, wkładając je do piekarnika rozgrzanego do 170’C przez 70 minut – zawsze wykonując test wbijania wykałaczki, aby upewnić się, że ciasto jest przygotowane do perfekcji. Możecie dostosowywać moc swojego piekarnika i w razie potrzeby skrócić czas pieczenia lub też przykryć arkuszem papieru aluminiowego, jeśli powierzchnia szybko staje się zbyt ciemna. Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć, a następnie przekładamy na naczynie do serwowania. Oprószamy cukrem pudrem powierzchnię ciasta I serwujemy ciepłą lub o temperaturze pokojowej!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra