• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
TORTA CAPRESE - WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

TORTA CAPRESE – WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na formę 24 cm:

  • 200 g obranych migdałów
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru
  • 225 g średnich jaj

TORTA CAPRESE, CZYLI TRADYCYJNE CIASTO CZEKOLADOWE Z WYSPY CAPRI

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od uprażenia obranych migdałów: układamy je na blasze do pieczenia i prażymy przez około 10  minut w rozgrzanym do 200 st C piekarniku, do momentu, aż się zarumienią. Następnie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia.

Wystudzone migdały siekamy tak aby otrzymać granulki, a nie drobno posiekany proszek. Następnie siekamy nożem również czekoladę i przekładamy do metalowej miski. 

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Alternatywnie możemy rozpuścić czekoladę w mikrofali. Roztopioną czekoladę przelewamy do drugiej miski i studzimy. 

Oddzielamy żółtka od białek do dwóch misek.  W mikserze wyrabiamy masło z cukrem, do otrzymania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie stopniowo dodajemy czekoladę  i kontynuujemy ubijanie do otrzymania jednolitej masy. 

Następnie białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do masy z czekoladą razem z migdałami. Delikatnie mieszamy od dołu do góry do otrzymania jednolitej konsystencji.

Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i szpatułką wyrównujemy całą powierzchnię. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 st C  piekarniku przez 70 minut. Możemy dostosowywać moc piekarnika i w razie potrzeby skrócić czas pieczenia lub też przykryć arkuszem papieru aluminiowego, jeśli powierzchnia szybko staje się zbyt ciemna. Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć.

Przed podaniem powierzchnię ciasta oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

PODPALANA BAVETTA Z SOSEM NA BAZIE BRANDY

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 40 min

Cristina Catese

Dania główne

TOMAHAWK WIEPRZOWY Z SOSEM NA BAZIE RUMU

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1.5 godz

Cristina Catese

Dania główne

ANTRYKOT Z SOSEM NA BAZIE WHISKY

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Cristina Catese

Dania główne

GOLONKA WIEPRZOWA Z SOSEM Z ŻUBRÓWKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra