Sposób przygotowania
Ciasto:
Łączymy mąkę i cukier, wrzucamy zimne masło pokrojone na małe kawałki i formujemy jak piasek, a następnie dodajemy jajka, dobrze mieszamy i formujemy kulkę, którą przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 1 godzinę w lodówce.
Krem:
Ubijamy jajka z cukrem i mąką, powoli dodajemy mleko – powoli – dodajemy nasiona z laski wanilii i również laskę. Gotujemy na bardzo małym ogniu mieszając trzepaczką, aż masa będzie gęsta. Następnie przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki.
Kompozycja deseru:
Dzielimy ciasto na pół. Rozkładamy połowę ciasta w formie z porowatym dnem, a następnie wypełniamy je kremem. Wałkujemy drugi kawałek ciasta i kładziemy go na warstwie śmietany, zamykamy krawędzie i posypujemy orzechami piniowymi na powierzchni.
Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.