• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TORTA DELLA NONNA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 jaja

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 jaja „L”
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • laska wanilii

Dekoracja:

  • cukier puder
  • 80 g orzechów pini

Sposób przygotowania

Ciasto:

Łączymy mąkę i cukier, wrzucamy zimne masło pokrojone na małe kawałki i formujemy jak piasek, a następnie dodajemy jajka, dobrze mieszamy i formujemy kulkę, którą przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 1 godzinę w lodówce.

Krem:

Ubijamy jajka z cukrem i mąką, powoli dodajemy mleko – powoli – dodajemy nasiona z laski wanilii i również laskę. Gotujemy na bardzo małym ogniu mieszając trzepaczką, aż masa będzie gęsta. Następnie przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki.

Kompozycja deseru:

Dzielimy ciasto na pół. Rozkładamy połowę ciasta w formie z porowatym dnem, a następnie wypełniamy je kremem. Wałkujemy drugi kawałek ciasta i kładziemy go na warstwie śmietany, zamykamy krawędzie i posypujemy orzechami piniowymi na powierzchni.

Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra