• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TORTELLI DYNIOWE Z SOSEM POMIDOROWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Pasta:

  • 400 g mąki 00
  • 4 średnie jaja

Nadzienie:

  • 500 g dyni – krojonej bez skóry
  • 50 g amaretti
  • 30 g bułki tartej
  • 50 g sera grana padano
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz

Sos:

  • 400 g polpy pomidorowej z puszki
  • 1 biała cebula
  • 4 liście bazylii
  • 100 g sera Grana Padano

Sposób przygotowania:

Pasta:

Ugniatamy dopóki nie uzyskamy gładkiej masy, owijamy folią i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy dynię dopóki nie zmięknie. Wyciągamy, wrzucamy na sito, aby odsączyć sok i blendujemy na puree. Dodajemy amaretti  (pokruszone), bułkę tartą, ser Grana Padano, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy. Nadzienie musi być suche – zwarte, a jeśli jest wciąż za luźne, dodajemy jeszcze bułką tartą. 

Pastę wyciągamy z lodówki kroimy w pasma, przepuszczamy przez maszynkę na numerze 4 . Kroimy w około 7 cm dyski, a w centrum każdego kładziemy łyżeczką nasze nadzienie i zamykamy drugim dyskiem. W międzyczasie kroimy cebule, smażymy na małym ogniu z oliwą, dodajemy pomidory, sól, pieprz, gotujemy 2 minuty, odstawiamy na bok. Gotujemy 5 litrów wody, a po zagotowaniu solimy ją i bardzo delikatnie wrzucamy nasze tortelli. Jak tylko wypłyną na wierzch, wyciągamy i wrzucamy do sosu.  Podrzucamy je około 30 s, posypujemy Grana Padano i listkami bazylii.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra