Sposób przygotowania
Pasta
Do miski wsypujemy mąkę i po środku tworzymy dziurę, do której wbijemy jajka. Widelcem wyrabiamy masę, włączając kolejno małe porcje mąki. Kiedy jajka będą połączone z mąką, zaczynamy wyrabiać ciasto rękami, aż do otrzymania gładkiej i jednorodnej mieszaniny. Przykrywamy ciasto spożywczą folią i zostawiamy na około 30 minut.
Nadzienie
W międzyczasie szklimy cebulę przez kilka minut na oliwie z oliwek extra vergine. Kiełbasę obieramy ze skórki i wrzucamy do cebuli, następnie rumienimy wszystko razem. Kiedy całość się zarumieni dodajemy wino. Oczyszczamy i gotujemy ziemniaki i seler, które ścieramy, a następnie umieszczamy w misce, aby ostygły. Dodajemy podsmażoną kiełbasę do ziemniaków i selera, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser Parmigiano i dobrze mieszamy składniki.
Tortelli
Wałkujemy ciasto na makaron. Bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy go albo przepuszczamy przez maszynkę. Wałkujemy drugi pasek, za pomocą którego zamkniemy nasze tortelli. Umieszczamy nadzienie w formie małych kulek na środku paska makaronu i dotykamy krawędzi ciasta między jednym nadzieniem a drugim palcami lekko zwilżonymi wodą, aby arkusze dobrze przylegały do powierzchni. Zamykamy drugim paskiem ciasta i staramy się wypuścić powietrze z tortelli palcami. Po usunięciu powietrza z nadzienia delikatnie ściskamy je palcami i oddzielamy nasze tortelli specjalnym kółkiem do ciasta.
Kompozycja dania
Roztapiamy masło na patelni z tymiankiem. Napełniamy garnek wodą do pełna i gotujemy wodę. Gdy się zagotuje wrzucamy tortelli na 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy je łyżką cedzakową i umieszczamy je na patelni z masłem. Pozwalamy im zaskwierczeć przez 2 minuty, w razie potrzeby dodajemy wodę z gotowania.
Do podania: świeża papryka i starty ser Parmigiano Reggiano.
Porady
Jeśli mamy jeszcze farsz, możemy go przyrumienić na patelni, aby był chrupiący i lekko skruszyć na ugotowanym już tortelli. Do wegetariańskiej wersji można użyć ricotty i mięty wraz z ziemniakami i selerem. Idealnym sosem do tej potrawy jest stopione masło i tymianek lub szałwia, ale można również użyć lekkiego, klasycznego sosu pomidorowego.