• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TORTELLI NADZIEWANE ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Pasta:

  • 400 g mąki 00
  • 4 jajka

Nadzienie:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g korzeń selera
  • 2 kiełbasy
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
  • 6 łyżek startego sera Parmigiano Reggiano

Na wierzch:

  • 60 g masła
  • kilka gałązek tymianku
  • czarny pieprz
  • 2 garści startego sera Parmigiano Reggiano

Sposób przygotowania

Pasta 

Do miski wsypujemy mąkę i po środku tworzymy dziurę, do której wbijemy jajka. Widelcem wyrabiamy masę, włączając kolejno małe porcje mąki. Kiedy jajka będą połączone z mąką, zaczynamy wyrabiać ciasto rękami, aż do otrzymania gładkiej i jednorodnej mieszaniny. Przykrywamy ciasto spożywczą folią i zostawiamy na około 30 minut.  

Nadzienie

W międzyczasie szklimy cebulę przez kilka minut na oliwie z oliwek extra vergine. Kiełbasę obieramy ze skórki i wrzucamy do cebuli, następnie rumienimy wszystko razem. Kiedy całość się zarumieni dodajemy wino.  Oczyszczamy i gotujemy ziemniaki i seler, które ścieramy, a następnie umieszczamy w misce, aby ostygły. Dodajemy podsmażoną kiełbasę do ziemniaków i selera, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser Parmigiano i dobrze mieszamy składniki.

Tortelli

Wałkujemy ciasto na makaron. Bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy go albo przepuszczamy przez maszynkę. Wałkujemy drugi pasek, za pomocą którego zamkniemy nasze tortelli. Umieszczamy nadzienie w formie małych kulek na środku paska makaronu i dotykamy krawędzi ciasta między jednym nadzieniem a drugim palcami lekko zwilżonymi wodą, aby arkusze dobrze przylegały do powierzchni. Zamykamy drugim paskiem ciasta i staramy się wypuścić powietrze z tortelli palcami. Po usunięciu powietrza z nadzienia delikatnie ściskamy je palcami i oddzielamy nasze tortelli specjalnym kółkiem do ciasta.

Kompozycja dania

Roztapiamy masło na patelni z tymiankiem. Napełniamy garnek wodą do pełna i gotujemy wodę. Gdy się zagotuje wrzucamy tortelli na 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy je łyżką cedzakową i umieszczamy je na patelni z masłem. Pozwalamy im zaskwierczeć przez 2 minuty, w razie potrzeby dodajemy wodę z gotowania.

Do podania: świeża papryka i starty ser Parmigiano Reggiano.

Porady

Jeśli mamy jeszcze farsz, możemy go przyrumienić na patelni, aby był chrupiący i lekko skruszyć na ugotowanym już tortelli. Do wegetariańskiej wersji można użyć ricotty i mięty wraz z ziemniakami i selerem. Idealnym sosem do tej potrawy jest stopione masło i tymianek lub szałwia, ale można również użyć lekkiego, klasycznego sosu pomidorowego.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra