• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TORTELLINI Z DYNIĄ I MASŁEM SZAŁWIOWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Pasta:

  • 500 g mąki 00
  • 3 duże jaja
  • 2 żółtka jaj
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 800 g pulpy oczyszczonej dyni (około 2-3 kg dyni)
  • 1 biała cebula
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano – startego
  • 100 g posiekanych ciasteczek amaretti
  • 15 g musztardy owocowej (bardzo drobnej)
  • 2 jaja

Na wierzch:

  • 100 g masła
  • 10 listków szałwi

Sposób przygotowania:

Dynia

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200°C, obieramy i kroimy dynię na duże kawałki, układamy na blasze do pieczenia i przyprawiamy ją mżawką oliwy. Przykrywamy dynię folią aluminiową i gotujemy przez około godzinę, aż będzie miękka.

Pasta

W tym momencie przygotujemy ciasto. Z mąki robimy kopiec, dodajemy jajka i żółtka na w środek, następnie sól i wyrabiamy, aż składniki się dobrze wymieszają, a ciasto będzie elastyczne i gładkie (ważne jest, aby ciasto w tym momencie odpoczęło – gluten wewnątrz musi „pracować” przed rozwałkowaniem ciasta).
Przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na 30 minut.

Po upływie odpowiedniego czasu, wałkujemy ciasto, a następnie umieszczamy niewielką ilość nadzienia na górnej połowie ciasta, pozostawiając przestrzeń między jedną ilością a drugą, aby tortelloni można było dokładnie zamknąć.

Kształt tortelloni może się różnić – mogą być jak ravioli lub duże okrągłe tortelli, kwadraty lub trójkąty czy koła.

Nadzienie

Na patelni rumienimy cebulę  i odstawiamy na bok. Po ugotowaniu dyni wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do cebuli i doprawiamy solą oraz pieprzem – miksujemy wszystko, aż stanie się jednorodną mieszaniną, a następnie umieszczamy na patelni i gotujemy na małym ogniu, usuwając nadmiar wody – BARDZO WAŻNE – nadzienie nie może być płynne. Gdy krem ​​z dyni jest gęsty, dodaj posiekane amaretti, owocową musztardę i Parmigiano Reggiano i czekamy, aż nadzienie ostygnie. Potem możemy go użyć do wypełniania tortelloni.

Kompozycja dania

Pełen garnek wody doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy na małym ogniu dużą patelnię.  Na nią wrzucamy masło, szałwię i mieszamy, otrzymując sos. Gotujemy tortelloni we wrzątku około 3 minuty, odcedzamy, bezpośrednio wkładamy na patelnię z masłem i szałwią i mieszamy je w nim.

WAŻNE – odkładamy na bok 2 szklanki wody z  gotowania pasty – może się przydać, aby dodać ją do sosu w celu dobrego wymieszania się składników. Kiedy pasta będzie gotowa, podajemy porcję po 8-10 sztuk na osobę udekorowane łyżką sosu i oprószone serem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra