• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
TORTELLONI ALLA CARBONARA Z JAJKIEM I GUANCIALE

Tortelloni alla carbonara z jajkiem i guanciale

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na makaron

  • 350 g mąki 00
  • 150 g semoliny
  • 15 żółtek
  • 1 jajko

Składniki na wypełnienie

  • 500 g ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków
  • 200 g sera Pecorino ChNP
  • 300 g sera Parmigiano Reggiano ChNP

Składniki na zabajone

  • 5 żółtek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • woda

Dodatkowo

  • 200 g guanciale

 TORTELLONI ALLA CARBONARA Z JAJKIEM I GUANCIALE

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Odkładamy na godzinę.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Następnie wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.

Przygotowujemy farsz, łączymy ser Pecorino ze startym serem Parmigiano i ugotowanymi ziemniakami, doprawiamy czarnym pieprzem.

Każde wykrojone koło oprószamy mąką, wykładamy na nie farsz i formujemy tortelloni.

Zabajone

Wszystkie składniki łączymy ze sobą ubijając je trzepaczką i podgrzewamy w kąpieli wodnej.

Na patelni podsmażamy pokrojone guanciale, do momentu, aż się zarumieni.

Tortelloni gotujemy w osolonej wodzie. Serwujemy z sosem zabajone i podsmażonym guanciale.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

PODPALANA BAVETTA Z SOSEM NA BAZIE BRANDY

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 40 min

Cristina Catese

Dania główne

TOMAHAWK WIEPRZOWY Z SOSEM NA BAZIE RUMU

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1.5 godz

Cristina Catese

Dania główne

ANTRYKOT Z SOSEM NA BAZIE WHISKY

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Cristina Catese

Dania główne

GOLONKA WIEPRZOWA Z SOSEM Z ŻUBRÓWKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra