TORTELLONI ALLA CARBONARA Z JAJKIEM I GUANCIALE
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Odkładamy na godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Następnie wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.
Przygotowujemy farsz, łączymy ser Pecorino ze startym serem Parmigiano i ugotowanymi ziemniakami, doprawiamy czarnym pieprzem.
Każde wykrojone koło oprószamy mąką, wykładamy na nie farsz i formujemy tortelloni.
Zabajone
Wszystkie składniki łączymy ze sobą ubijając je trzepaczką i podgrzewamy w kąpieli wodnej.
Na patelni podsmażamy pokrojone guanciale, do momentu, aż się zarumieni.
Tortelloni gotujemy w osolonej wodzie. Serwujemy z sosem zabajone i podsmażonym guanciale.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.