TORTELLONI Z INDYKIEM Z ZIELONYM SOSEM
PRZYGOTOWANIE
Makaron
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min.
Farsz
Podsmażamy mięso indyka z odrobiną oliwy z oliwek i winem. Kroimy drobno cebulę, karmelizujemy ją na patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy indyka, czosnek i zioła i wlewamy wodę, tak aby wypełniła patelnię po brzegi. Doprawiamy solą i gotujemy do momentu odparowania całego płynu z patelni. Wyjmujemy rozmaryn, tymianek i szałwię, dodajemy ostrą kiełbaskę. Po ostygnięciu, przepuszczamy powstały farsz przez maszynkę do mielenia.
Za pomocą rąk, łączymy farsz z tartym parmezanem, szczyptą soli do momentu otrzymania jednolitej masy.
Sos z warzyw
Gotujemy mieszankę sałat w osolonej wodzie przez 6 minut, studzimy i wrzucamy do miski z lodem. Odcedzamy, dokładnie osuszamy i blendujemy z 40 ml wody z gotowania i odrobiną oliwy do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą.
Sos z papryki
Czyścimy papryki dokładnie wykrajając środek i usuwając pestki, przekładamy do sokowirówki. Otrzymany sok przefiltrowujemy przez gazę, zostawiając miąższ. Dodajemy ocet balsamiczny, cukier i szczyptę soli i redukujemy w garnuszku na wolnym ogniu do momentu otrzymania gęstego sosu.
Puder z papryki (do przygotowania dzień wcześniej)
Wykładamy na blaszkę miąższ z papryki i pieczemy w temperaturze 150 st C do momentu, aż zacznie się przypalać. Zmniejszamy temperaturę do 70 st C i zostawiamy go jeszcze na 3 godziny. Po tym czasie, powinien przybrać konsystencję pudru.
Tortelloni
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm i wykrajamy z niego koła o średnicy ok 2,5 cm. Na środek wykładamy odrobinę farszu i formujemy tortelloni.
Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 min. Gdy tortelloni będą ugotowane, łączymy je z sosem z papryki, polewając je odrobiną oliwy.
Podanie
Na środku talerza wykładamy sos z warzyw, a na to układamy tortelloni umoczone wcześniej w sosie z papryki. Dodajemy farsz z indyka i kiełbaski. Doprawiamy szczyptą pudru z papryki.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.