• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TORTELLONI Z INDYKIEM Z ZIELONYM SOSEM

TORTELLONI Z INDYKIEM Z ZIELONYM SOSEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na farsz:

  • 250 g mielonego mięsa indyka
  • 4 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g ostrej kiełbaski peperoni
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 listek szałwii
  • 80 g sera parmigiano reggiano ChNP
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Składniki na makaron:

  • 100 g mąki 00
  • 100 g semoliny
  • 6 żółtek

Składniki na sos:

  • 2 duże, czerwone papryki peperoni
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 25 g cukru pudru
  • sól
  • 400 g mieszanki sałat cykorii, endywii, rukoli, rukwi
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

TORTELLONI Z INDYKIEM Z ZIELONYM SOSEM

PRZYGOTOWANIE 

Makaron

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min. 

Farsz

Podsmażamy mięso indyka z odrobiną oliwy z oliwek i winem. Kroimy drobno cebulę, karmelizujemy ją na patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy indyka, czosnek i zioła i wlewamy wodę, tak aby wypełniła patelnię po brzegi. Doprawiamy solą i gotujemy do momentu odparowania całego płynu z patelni. Wyjmujemy rozmaryn, tymianek i szałwię, dodajemy ostrą kiełbaskę. Po ostygnięciu, przepuszczamy powstały farsz przez maszynkę do mielenia.

Za pomocą rąk, łączymy farsz z tartym parmezanem, szczyptą soli do momentu otrzymania jednolitej masy.

Sos z warzyw

Gotujemy mieszankę sałat w osolonej wodzie przez 6 minut, studzimy i wrzucamy do miski z lodem. Odcedzamy, dokładnie osuszamy i blendujemy z 40 ml wody z gotowania i odrobiną oliwy do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą.

Sos z papryki

Czyścimy papryki dokładnie wykrajając środek i usuwając pestki, przekładamy do sokowirówki. Otrzymany sok przefiltrowujemy przez gazę, zostawiając miąższ. Dodajemy ocet balsamiczny, cukier i szczyptę soli i redukujemy w garnuszku na wolnym ogniu do momentu otrzymania gęstego sosu. 

Puder z papryki (do przygotowania dzień wcześniej)

Wykładamy na blaszkę miąższ z papryki i pieczemy w temperaturze 150 st C do momentu, aż zacznie się przypalać. Zmniejszamy temperaturę do 70 st C i zostawiamy go jeszcze na 3 godziny. Po tym czasie, powinien przybrać konsystencję pudru.

Tortelloni

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm i wykrajamy z niego koła o średnicy ok 2,5 cm. Na środek wykładamy odrobinę farszu i formujemy tortelloni. 

Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 min. Gdy tortelloni będą ugotowane, łączymy je z sosem z papryki, polewając je odrobiną oliwy. 

Podanie

Na środku talerza wykładamy sos z warzyw, a na to układamy tortelloni umoczone wcześniej w sosie z papryki. Dodajemy farsz z indyka i kiełbaski. Doprawiamy szczyptą pudru z papryki.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra