Cukier wsypujemy do miski, dodajemy jajko i szczyptę soli, mieszamy całość za pomocą łopatki. W innej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do miski z jajkiem i cukrem. Całość mieszamy dokładnie i dokładamy masło, zaczynamy ugniatanie, dodając następnie migdały, Marsalę i otartą skórkę z pomarańczy. Kontynuujemy ugniatanie do momentu aż całość będzie jednolitą masą.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i każdy z nich formujemy na bochenek, który przekładamy na patelnię czy żaroodporne naczynie pokryte papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku w 200’C przez 20 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy nożem ciasto po przekątnej, tworząc cantucci o grubości ok. 1,2 cm. Kładziemy ciasteczka na papier do pieczenia i pieczemy ponownie w temperaturze 160 st.C przez 18 minut. Po wyjęciu z piekarnika muszą wystygnąć przed podaniem.
Niektórzy uważają, że oryginalne cantucci nie mają w składnikach masła. Aby przygotować tę wersję masło zastępujemy 1 żółtkiem, dostosowując konsystencję ciasta przez dodanie większej ilości mąki. Nasze cantucci aromatyzujemy skórką z pomarańczy i likierem, ale możemy też dodać skórkę z cytryny czy nasiona wanilii.