• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Toskańskie cantucci z migdałami

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki (na ok. 30 cantucci)

  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 g proszku do pieczenia
  • 265 g mąki typu 00
  • 110 g migdałów
  • 10 g Marsali lub innego likieru
  • ½ pomarańczy
  • szczypta soli
  • 30 g masła o pokojowej temperaturze
  • 1 żółtko do posmarowania

Cukier wsypujemy do miski, dodajemy jajko i szczyptę soli, mieszamy całość za pomocą łopatki. W innej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do miski z jajkiem i cukrem. Całość mieszamy dokładnie i dokładamy masło, zaczynamy ugniatanie, dodając następnie migdały, Marsalę i otartą skórkę z pomarańczy. Kontynuujemy ugniatanie do momentu aż całość będzie jednolitą masą.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i każdy z nich formujemy na bochenek, który przekładamy na patelnię czy żaroodporne naczynie pokryte papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku w 200’C przez 20 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy nożem ciasto po przekątnej, tworząc cantucci o grubości ok. 1,2 cm. Kładziemy ciasteczka na papier do pieczenia i pieczemy ponownie w temperaturze 160 st.C przez 18 minut. Po wyjęciu z piekarnika muszą wystygnąć przed podaniem.
Niektórzy uważają, że oryginalne cantucci nie mają w składnikach masła. Aby przygotować tę wersję masło zastępujemy 1 żółtkiem, dostosowując konsystencję ciasta przez dodanie większej ilości mąki. Nasze cantucci aromatyzujemy skórką z pomarańczy i likierem, ale możemy też dodać skórkę z cytryny czy nasiona wanilii.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra