• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TOST FRANCUSKI Z GRUSZKAMI W CYNAMONIE I ANYŻEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 300g mleka
  • 30g mąki
  • 30g masła
  • 2 gruszki kaiser
  • gwiazdka anyżu
  • cynamon w proszku
  • musztarda Dijon
  • masło
  • 5 plastrów Prosciutto Cotto
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • tarty ser grouyere
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i gotujemy, ciągle mieszając, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko, cynamon i kontynuujemy gotowanie do otrzymania gęstego beszamelu.

Z chleba odkrawamy skórki. Gruszki obieramy, kroimy w plasterki i karmelizujemy je na patelni z odrobiną masła i anyżem. Z patelni zdejmujemy anyż i odkładamy na bok.

Na kromkach chleba rozprowadzamy masło i tostujemy je. Na środku kanapki rozprowadzamy musztardę na to wykładamy beszamel, Prosciutto i ponownie beszamel. Całość przykrywamy drugą kromką chleba tostowego zamoczoną w roztrzepanym jajku. Na wierzch wykładamy gruszkę i oprószamy całość serem grouyere.

Tosty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 min w nagrzanym do 180 st C piekarniku, aż ser się rozpuści i zarumieni z wierzchu.

Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra