PRZYGOTOWANIE
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i gotujemy, ciągle mieszając, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko, cynamon i kontynuujemy gotowanie do otrzymania gęstego beszamelu.
Z chleba odkrawamy skórki. Gruszki obieramy, kroimy w plasterki i karmelizujemy je na patelni z odrobiną masła i anyżem. Z patelni zdejmujemy anyż i odkładamy na bok.
Na kromkach chleba rozprowadzamy masło i tostujemy je. Na środku kanapki rozprowadzamy musztardę na to wykładamy beszamel, Prosciutto i ponownie beszamel. Całość przykrywamy drugą kromką chleba tostowego zamoczoną w roztrzepanym jajku. Na wierzch wykładamy gruszkę i oprószamy całość serem grouyere.
Tosty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 min w nagrzanym do 180 st C piekarniku, aż ser się rozpuści i zarumieni z wierzchu.
Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem.