• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TRADYCYJNE CIASTO RYŻOWE NA RISO GALLO ARBORIO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 200 g ryżu arborio Riso Gallo
  • 750 ml pełnotłustego mleka
  • 180 g cukru
  • 3 średnie jaja
  • po 50 g: rodzynek i orzechów pini
  • rum – ile potrzeba
  • skórka z 1 cytryny bio
  • szczypta drobnej soli
  • 80 g masła
  • 2 pałeczki kory cynamonu + ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

Do formy:

  • masło
  • bułka tarta

Do obtoczenia:

  • cukier

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od namoczenia rodzynek w rumie i rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy korę cynamonu i 50 g cukru; kiedy mleko zacznie się gotować, wsypujemy ryż i wyjmujemy korę, upewniając się przedtem, czy mleko nabrało jej aromatu.

Zostawiamy ryż na niskim ogniu aż nie wchłonie całego mleka i nie będzie miał konsystencji prawie stałej. Przenosimy ryż do szerokiego i niskiego pojemnika aby go schłodzić. W międzyczasie, w misce wbijamy 2 jaja wraz z pozostałym cukrem, następnie łączymy składniki ze skórką cytryny, masłem, 35 g orzechów i sproszkowanym cynamonem.

Do miski dodajemy już zimny ryż i łączymy z pozostałymi składnikami. Formę do pieczenia o śr. 24 cm smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i przekładamy masę ryżową. Posypujemy powierzchnię cukrem, orzechami i wkładamy do rozgrzanego wcześniej  piekarnika na ok. 60 minut. Nasze ciasto musi być złote na powierzchni. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy wypiek z piekarnika i umieszczamy go na kratce bez wyjmowania go z formy: kiedy się schłodzi, tniemy ostrzem małego noża wzdłuż całego obwodu formy, aby oddzielić ciasto go od krawędzi; oddzielamy krawędzie od spodu formy i wyjmujemy nasze ciasto, kładąc je na talerzu. Gotowe!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra